Bewindvoering in Hoorn en omstreken

Wat doet een bewindvoerder voor mij?

Een bewindvoerder neemt alle financiële taken van u op zich. De bewindvoerder betaalt alle vaste lasten namens u, maakt leefgeld naar u over, mochten er schulden zijn neemt hij contact op met eventuele schuldeisers.
De post van alle instanties wordt ook naar de bewindvoerder worden gestuurd, hierdoor ontstaat er rust in uw financiële situatie.

Wat gebeurd er als ik onder bewind sta?

Zodra de beschikking onderbewindstelling binnen is vraagt de bewindvoerder direct een beheer- en leefgeldrekening aan. De beheerrekening blijft onder beheer van de bewindvoerder en de leefgeldrekening wordt gebruikt door de cliënt.  Vervolgens schrijft de bewindvoerder alle instanties aan waar u financieel mee te maken hebt.

Hoe kom ik onder bewind?

Als u het contactformulier op onze website invult nemen wij contact met u op. Uiteraard kunt u ons ook bellen.  Wij zullen dan een persoonlijk, vrijblijvend gesprek inplannen. In dit gesprek vertellen wij u wat uw rechten en plichten zijn tijdens het bewind en kunnen wij alle formulieren voor een eventuele aanmelding in orde maken.

Regio’s : Hoorn , Zaanstad, Purmerend, Alkmaar, Den Helder, Enkhuizen en omstreken.

Vrijblijvend afspraak inplannen

Bewindvoering in Hoorn nodig? Wij helpen u met professionele ondersteuning en duidelijke communicatie. Vul ons formulier in en wij plannen een vrijblijvende kennismaking met u in, geheel vrijblijvend!

Hoe lang duurt bewindvoering?

Er zijn 2 verschillende ‘gronden’ voor bewindvoering. Als u problematische schulden heeft of een geestelijke/lichamelijke toestand. Dit zijn problematische schulden duurt 5 jaar. Bewindvoering voor geestelijke en/of lichamelijke toestand wordt uitgesproken voor onbepaalde tijd, oftewel voor zolang het nodig is.

De taken van een bewindvoerder

De bewindvoerder neemt de volledige financiële administratie over. Wij controleren uw toeslagen en uw verzekeringen. Daarnaast controleren wij per persoon of er recht is op tegemoetkomingen (zoals individuele inkomenstoeslag, sport- en cultuurpas) en doen wij uw belastingaangifte. Indien er schulden aanwezig zijn zal er gekeken worden of en welke oplossing er is.

De kosten van een bewindvoerder

Zodra u onder bewind staat moet u de bewindvoerder betalen. In veel gevallen krijgt u hiervoor bijzondere bijstand. Uiteindelijk kost het u dan niets. Tijdens een persoonlijk gesprek kunnen wij u uitleggen wanneer er recht op bijzondere bijstand voor de kosten van bewindvoering is.

Wat is bewindvoering?</strong

Beschermingsbewind is een maatregel om iemand te beschermen die korte of lange periode niet in staat is om zijn geldzaken te regelen. Er zal dan, door de Rechtbank, een bewindvoerder aangesteld worden. Er zijn twee soorten bewindvoerders:

  • Professionele bewindvoerder
  • Niet professionele bewindvoerder (meestal een familielid)

Wat doet een bewindvoerder

Een bewindvoerder neemt beslissingen over het geld en bezittingen van de onderbewindgestelde. Deze werkzaamheden bestaan onder andere uit:

  • Openen van een beheer- en leefgeldrekening
  • Alle instanties aanschrijven waar u financieel mee te maken heeft
  • Een budgetplan maken
  • Het betalen van vaste lasten
  • Het betalen van leefgeld
  • Aanvragen bijzondere bijstand, sport- en cultuurpassen, individuele inkomenstoeslag
  • Aanvragen van kwijtscheldingen voor de gemeente- en waterschapbelasting
  • Aanvragen en controleren van de toeslagen
  • Aanvragen en controleren van verzekeringen
  • Indien noodzakelijk aanmelden en begeleiden van een schuldhulpverleningstraject
  • Declareren zorgnota’s zorgverzekering
  • Belastingaangifte
  • Jaarlijkse verslaglegging aan de kantonrechter (rekening en verantwoording)
  • Plan van aanpak opstellen
  • Verzorgen van vijfjaarlijkse evaluatie

Controle op bewindvoerder

De Jongh & Duijn bewindvoering verstrekt u een inlogcode voor het systeem waarin al uw gegevens worden verwerkt. Hierin kunt u de transacties en saldo’s op al uw rekeningen zien. Ook kunt u hier een budgetplan downloaden. Daarnaast kunt u, indien van toepassing, de stand van zaken van uw schulden zien.

Jaarlijks worden wij gecontroleerd door een registeraccountant. Deze accountant ziet toe dat wij alle werkprocessen juist uitvoeren. Daarnaast is er een dossierinhoudelijke controle. De bevindingen van de accountant worden verstuurd naar het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM. Dit is een overkoepelende organisatie vanuit de rechtbank welke toeziet op de controle van bewindvoerders.

Daarnaast worden de stukken van de accountant verstuurd naar de NBPB. Dit is de beroepsvereniging waar wij aangesloten zijn. De NBPB heeft strengere eisen dan het Landelijk Kwaliteitsbureau.